Promiteam, nu cu mult timp în urmă, o campanie inedită a cărților fantasy de la Crux Publishing pentru că știți cum suntem noi, ne plictisim repede de căile bătute și iubim să experimentăm cu idei crețe.
În plus, suntem și foarte gurmanzi, eu cel puțin. Mai mult, fiind foarte atentă la lumile pe care le crează scriitorii publicați la Crux, iau în considerare și componenta culinară din universurile fantastice pe care ni le pun la dispoziție. Nu e greu de intuit de ce Mircea Țara m-a cucerit complet cu Inima Dragonului.
O călătorie gastro-literară în romanul Inima Dragonului și vasta lume a Nlithiei
Nlithia este o lume completă și complexă, cu reguli proprii, cu o structură social-politică bine definită, cu o istorie, tradiții, cultură și artă culinară excelent reliefate. Așa că și dacă voi sunteți ca mine, când ați citit Inima Dragonului (sau l-ați auzit pe Mircea vorbind despre roman), nu v-ați oprit numai la mutrișoara simpatică a lui Blu sau la aventurile eroilor noștri. Sigur v-ați și întrebat în sinea voastră “oare cum arată și ce gust or avea aripile alea de salimen cu sos de acaresh”?
Mircea a inventat destule feluri de mâncare – sau ingrediente ale lor – ca să ne gândim serios la o carte de bucate din lumea Nlithiei. Dar ce te faci, că noi nu avem nici copersic, nici măruntaie de niur, frunze de bozin, lemn de rosalyn sau praf de rinte? Cum gătești din romanul Inima Dragonului fără să știi cu ce gătești?
Ei bine, aici intervine în schemă fabuloasa Adina Chițu, cunoscută în lumea culinară românească pentru creațiile ei de pe Pancake Planet. Adina nu numai că inventează preparate la care nici cu gândul nu gândești, ci și are un fler deosebit atunci când vine vorba de prezentare.
Deci ce faci când ai un inventator pe hârtie și unul în bucătărie? Ce faci când ai doi oameni cu o capacitate de creație și o imaginație nelimitate, fiecare pe domeniul lui? Îi provoci să lucreze împreună, desigur, așteptându-te să rămâi cu gura căscată.
Asian Noodles inspirate de Vel (în timp ce căuta Inima Dragonului)
Sunt mândră să recunosc că rezultatele au întrecut și cele mai nebunești vise ale mele. Adina a citit pe îndelete cartea lui Mircea – și a scris și foarte frumos despre ea. Inspirată de una din multele sugestii culinare găsite prin paginile cărții, și-a pus imaginația la contribuție și a creat un mic miracol de sorginte asiatică într-un bol. Din acest moment începând, o să îi fur câteva citate și câteva din superbele ei poze.
De la un astfel de pasaj a pornit și ideea preparatului meu, noodles cu wasabi, bucățele de porc în marinadă asiatică și ou de prepeliță:
Vel se plimba fascinat de mulțimea de noutăți care se luptau pentru atenția lui, când dintr-o dată fu învăluit de o aromă îmbietoare ca o sonată pentru un bard. Un amestec de mirodenii, carne prăjită și ulei încins îi gâdila nările, stârnindu-i stomacul. Vel se lăsă purtat de miros și ajunse la tarabele învăluite de aburi și o mie de miresme ale bucătarilor din Orașul Soarelui Apune. Fiecare colțișor era înghesuit cu saci de mirodenii, grătare, flăcări deschise sau cuptoare și peste tot se vedeau nenumărate feluri de mâncare de care Vel nu auzise niciodată.
Am adăugat și ouă de prepeliță în cinstea unui personaj tare simpatic, înaripat și…albastru, cu siguranță vă dați seama despre ce creatură este vorba ?
Tot de la Adina citire…
E un preparat delicios și veți avea ceva din universul fantastic al acestei cărți, dar și din cel al bucătărei asiatice într-un singur bol hrănitor.
Bucate excelente și rețete pe măsură, adică aventuri culinare (nu numai fantastice) în Inima Dragonului
Rețeta completă de Asian noodles “ca la carte” o găsiți pe site-ul Adinei – Pancake Planet. Acolo veți afla mai multe atât despre romanul Inima Dragonului cât și despre ingredientele și pașii de urmat ca să puteți prepara și voi o astfel de minune la farfurie. Sau la bol, ca să fim mai exacți.
Nu avem cuvinte să îi mulțumim Adinei că s-a aventurat alături de noi în lumea spectaculoasă a Nlithiei și că a răspuns provocării cu entuziasmul debordant care o caracterizează. Sperăm să o convingem să creeze și un desert inspirat fie din romanul Inima Dragonului, fie din următoarea baladă a Nlithiei.
Nu știu voi ce părere aveți, dar eu cu Mircea tare avem chef să repetăm rețeta Adinei ca să vedem ce ne iese. Dacă aveți chef să gătiți și voi din Inima Dragonului, dați-ne de știre, poate punem la cale un concurs și o degustare!

Chiar dacă este mai cunoscută ca editor-șef al Crux Publishing, de-a lungul timpului, Andreea Sterea a publicat articole de opinie, prezentări de carte și critică literară în revista editurii, dar și alte publicații naționale. A coordonat antologia Metamorfoze și a tradus nuvela Conan Barbarul – O vrăjitoare se va naște. Romanul Confesiunile domnului Freejoy, scris în colaborare cu Andrei Mazilu, este titlul ei de debut și un proiect literar foarte drag. Ulterior, și-a pus numele și pe romanul science-fiction ApIscalips al scriitorului G. P. Ermin.